Powiat Łomżyński we współpracy z Państwową Wyższą Szkołą Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz Regionalnym Ośrodkiem Kultury w Łomży w ramach realizacji projektu pt. NATURA-lnie LOKALNIE – kampania na rzecz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw w Powiecie Łomżyńskim zaprasza na I ŁOMŻYŃSKI KONGRES ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, który odbędzie się 29.10.2019 r. w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, ul. Akademicka 1, Aula im. prof. Antoniego Jakubczaka.
PROGRAM:
Żywność ekologiczna a wpływ na zdrowie człowieka – dr inż. Agnieszka Obiedzińska Kierownik Zakładu Technologii Żywności i Żywienia Człowieka PWSIiP w Łomży.
Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i krajach Unii Europejskiej - dr Krzysztof Jończyk, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Zasady produkcji żywności ekologicznej – dr Justyna Wasilewko, Dyrektor Centrum Jakości AgroEko.
Krótkie łańcuchy dostaw. Jak zorganizować inicjatywę sprzedaży bezpośredniej w Łomży – Rafał Serafin, Prezes Zarządu Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, od 10 lat zajmuje się problematyką Krótkich Łańcuchów Dostaw (KŁŻ).
Zdrowa żywność w placówkach oświatowych – dobre praktyki – Agnieszka Bućkowska, Dyrektor Przedszkola Publicznego nr 8 w Łomży.
Wykorzystanie lokalnych zasobów w przetwórstwie lokalnym - Mieczysław Babalski, Współzałożyciel Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN, współwłaściciel wielokrotnie nagradzanego gospodarstwa ekologicznego, od 1991 roku właściciel Wytwórni Makaronu BIO w Pokrzydowie.
Wyzwania procesu przestawiania produkcji konwencjonalnej na ekologiczną – dr inż. Adam Drosio, Ekspert COGECA Europejskiej Platformy ds. Dobrostanu Zwierząt, sam także prowadzi gospodarstwo ekologiczne.
Kongresowi towarzyszyć będzie wystawa eko żywności lokalnych i regionalnych producentów oraz punkt dietetyczny a także punkt doradczy Centrum Jakości AgroEko.
WSTĘP WOLNY
Zgłoszeń na Kongres można dokonywać poprzez stronę www.naturalnie.powiatlomzynski.pl lub telefonicznie: 86 215-69-13/14